Nutrition
Nutrition advice for adults
during the COVID-29 outbreak
Proper (apropriada) nutrition and
hydration are (são) vital. People who (que) eat (comem) a well-balanced diet tend to be healthier (mais saudáveis) with
stronger (com mais forte) immune systems and lower (e mais baixo) risk of chronic illnesses (enfermidades) and infectious diseases (doenças). So you should
(deve) eat a variety (variedade)
of (de) fresh (frescas) and unprocessed (não processadas) foods (comidas) every day to get (todos os dias para obter) the vitamins, minerals,
dietary fibre, protein and antioxidants your
body needs (que seu corpo necessita). Drink enough (bastante) water (água).
Avoid (evite) sugar, fat (gordura) and salt to significantly lower (diminuir
significativamente) your risk of
overweight (sobrepeso), obesity, heart (coração) disease, stroke (derrame), diabetes and certain
types of cancer
- Eat
fresh and unprocessed foods every day
Eat
fruits and vegetables (legumes), nuts (nozes) and whole grains (e.g. oats
(aveia), wheat (trigo), rice (arroz) or tubers or roots (tubérculos) such as
potato (batata) and cassava (mandioca), and foods from animal sources. (e.g.
meat (carne), fish (peixe), eggs and milk).
- Drink
enough water every day
Water
is essential for life. It transports
nutrients and compounds (forma) in blood (sangue) and regulates your body
(corpo) temperature.
- Eat
moderate amounts of fat and oil
Choose
white meat and fish, which are generally low (baixos) in fat, rather than red
meat.
Avoid
processed meats because they are high in fat and salt (sal).
- Eat
less salt and sugar
Avoid
foods that are high in salt and sugar.
Choose
fresh fruits instead of (ao invés de) sweet snacks such as cookies, cakes and
chocolate.
(Texto
adaptado)
Fonte: http://www.emro.who.int/nutrition/nutrition-infocus/nutrition-advice-for-adults-during-the-covid-19-outbreak.html#:~:text=You%20should%20eat%20a%20variety,%2C%20fat%20or%20salt. Acesso em 12/07/2020.
Responda de acordo com o texto:
- Como se diz açúcar em inglês?
( a ) protein
( b ) sugar
( c ) fibre
( d ) potato
( e ) fat
- De acordo com o título do texto, a nutrição
aconselha como deve ser a alimentação
a.
Das
crianças durante a pandemia da Covid-19.
b.
Dos
jovens durante a pandemia da Covid-19.
c.
Dos
adultos durante a pandemia da Covid-19.
d.
De todos.
- De acordo com o primeiro parágrafo do texto, a
Organização Mundial da Saúde adverte que nesta pandemia é vital que a
pessoa esteja
a.
Em
repouso e tranquila
b.
Bem
nutrida e calma
c.
Bem
hidratada e em repouso
d.
Bem
nutrida e hidratada.
- De acordo com o primeiro parágrafo do texto, a
organização Mundial da Saúde sugere que se deve evitar comer
a.
pão
b.
arroz
c.
gordura
d.
frutas
5.
Uma
das recomendações da OMS é
a.
Beber
vinho todos os dias.
b.
Tomar
bastante água todos os dias.
c.
Tomar
bastante suco de limão.
d.
Nenhuma
das respostas acima.
6.
Segundo
as recomendações da OMS, deve-se optar por frutas frescas ao invés de lanches,
doces como biscoitos, bolos e chocolate.
a)
Certo
b)
Errado
Nenhum comentário:
Postar um comentário