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quarta-feira, 15 de julho de 2020

2º ANO NÍVEL MÉDIO ATIVIDADE 2 JULHO 2020




         
NÍVEL MÉDIO           2º ANO


EAT A RAINBOW

Fruits and vegetables are appealing on the plate and crucial to health. Eat a wide range of colors and types each day and treat your plate like an artist's palette. Each colour gives different nutrients.

GREENS
From kiwi to okra, broccoli to cabbage, there is a vast range of green foods. They contain carotenoids, which help maintain eye healthy eyesight and can reduce the risk of heart disease and some cancers. 

BROCCOLI is a superfood, rich in folate, beta-carotene, vitamin C, fibre, and cancer-fighting phytonutrients.

YELLOWS
Yellow and orange fruits and vegetables yellow such as sweetcorn, grapefruit, swede, carrots and sweet potatoes contain high levels of beta-carotene. This nutrient has a wide range of benefits such as promoting good eyesight, healthy skin and healthy digestive and immune systems.
BANANAS are rich in complex carbs and vitamin B6, folate, potassium and soluble fibre. 

REDS
Red fruit and red vegetables as well as tomatoes, strawberries, watermelons, and red onions contain carotenoid lycopene, which can help to promote a healthy heart, protect the skin against UV rays, and reduce the risk of some cancers.
RED PEPPERS have three times more vitamin C than any citrus fruit.

PURPLES
Fruit and vegetables such as blackberries, plums, beetroot, and aubergines contain anthocyanins, a flavonoid that is good for heart and eyes. 
BLUEBERRIES are rich in antioxidants and help prevent urinary tract infections.

Adapted from: CLARKE, Jane. Complete Family Nutrition. London. DK publishing, 2014, pp. 34-35.


           1.  Qual a ideia central do texto?

(         ) É importante se alimentar com comidas frescas, orgânicas e legumes porque eles contêm mais antioxidantes.
(         ) A variedade de cores é muito importante quando se come fruta e legumes porque cada cor prover nutrientes diferentes.

2.    Marque a alternativa cujas palavras são transparentes, ou seja, parecidas com português.

(          ) potatoes, tomatoes, cancers, heart.
(          ) colours, vitamin, infections, risk.
(          ) urinary, broccoli, eyes, bananas.
(          ) rich, foods, green, potassium.

3. No primeiro parágrafo há uma palavra que é falsa cognata (palavra parecida com português, mas o significado é diferente).  Assinale-a.

(          ) fruit
(          ) vegetables
(          ) different
(          ) nutrients

                  4. Alimentos verdes podem

(          ) ajudar no sistema imunológico.
(          ) proteger a pele contra os raios UV.
(          ) reduzir alguns cânceres.
(          ) beneficiar a visão.

                 5. Alimentos vermelhos contêm

(          ) antocianinas.
(          ) licopeno.
(          ) betacaroteno.
(          ) carotenoides.

                 6.  Bananas são ricas em

(          ) antioxidantes.
(          ) vitamina C.
(          ) fibras.
(          ) carboidratos.

                7. Brócolis são ricos em

(          ) antioxidantes.
(          ) vitamina C.
(          ) fibras.
(          ) carboidratos.

                8.  Mirtilo são ricos em

(          ) antioxidantes.
(          ) vitamina C.
(          ) fibras.
(          ) carboidratos.

                9. Pimentões vermelhos são ricos em

(          ) antioxidantes.
(          ) vitamina C.
(          ) fibras.
(          ) carboidratos.

             10. Alimentos verdes são bons para

            (         ) a mente
            (         ) a digestão
            (         ) a visão
            (         ) a digestão
            (         ) o olfato

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